110 - Tara retraite, met Lama Ngawang

30/05/2019 10:30 t/m 02/06/2019 16:00 (Europe/Brussels)

Huy, België

Onbeperkt

Odoo - Echantillon n°1 pour trois colonnes


De groene Tara is één van de bekendste boeddhavormen in het Tibetaans Boeddhisme.

Groen staat in het Tibetaans Boeddhisme voor het aanvaarden van obstakels in het leven en de wil om deze het hoofd te bieden. Bovendien wekt de groene kleur volgens de Tibetanen gelukzaligheid op en bevordert ze het welslagen van al onze ondernemingen.

Tara is de vrouwelijke manifestatie van de geest van alle boeddha’s. Zij verschijnt als een sierlijke, jonge vrouw met een glimlachend gezicht. Zij vertegenwoordigt de kracht die bevrijdt van angsten en beschermt tegen gevaar. Tara staat bekend om haar kordate tussenkomst. Haar verschillende aspecten worden beschreven in de lofzangen: Ze onderwerpt demonen, verjaagt nare dromen en ontmijnt ruzies.

Volgens de overlevering leefde Tara ooit als vrouw op deze wereld: prinses Yeshe Dawa. Tara deed de volgende wens: “Talrijk zijn zij die de verlichting in een mannenlichaam bereiken. Daarom zal ik, tot samsara geledigd is, mij inzetten voor álle levende wezens“. 

Zij bereikte de boeddhastaat in een vrouwenlichaam en leidde miljoenen levende wezens naar de bevrijding.

Vandaar dat zij de naam ‘Tara’ kreeg: bevrijdster. Onder haar impuls worden immers al onze krachten samengebald in één rechte beweging naar de bevrijding.

Tijdens de eerste dag van de retraite wordt er een onderricht voorzien. In de ochtend zal Lama Ngawang dieper ingaan op de figuur van Tara volgens de overlevering en op de angsten die ons beklemmen.

LIn de namiddag worden de verschillende onderdelen van de praktijk uiteengezet: de toevlucht en de verlichtingsgeest, de 4 onmetelijke gedachten, het zevendelige gebed, de Goeroe yoga, de zuivering en het één worden met de godheid. Lama zal ons helpen met de opbouw van de visualisatie. Een correcte visualisatie zal ons helpen om de kwaliteiten van de godheid in ons aanwezig te stellen. Tenslotte wordt de tijd genomen om de moedra’s (handbewegingen) aan te leren en in te oefenen.

Odoo- Echantillon n° 2 pour trois colonnes


Lama Ngawang was net als Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima een leerling in het klooster van Kaloe Rinpochee in Sonada nabij Darjeeling.

Hij volbracht de driejarige retraite . Lama heeft zich nadien gedurende zes jaar verder in de studie van de dharma gespecialiseerd in Rumtek. Nu woont hij in Frankrijk. Als reizende lama doet hij het hele jaar door verschillende Kagyu-centra aan in heel Europa om onderricht te geven.

Lama Ngawang staat bekend om zijn eindeloos geduld. Zijn specialisme bij uitstek is de exegese van de rituele teksten, de asana’s en de moedra’s

Bijdrage : € 202 voor gewoon lid / € 226 voor niet-lid (op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap’.

Partager

Waar

Bekijk in Google Maps
YEUNTEN LING
Promenade Saint-Jean l'Agneau 4
    4500 Huy
    België
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Wanneer

56/77 Free
Van 30/05/2019 10:30
Tot 02/06/2019 16:00

Organisator

YEUNTEN LING
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Sociale stream