Geannuleerd - Shinee : Het verschil tussen Shinee en Lhaktong (wat eerst te doen), met Lama Tashi Nyima

21/03/2020 10:30 t/m 22/03/2020 16:00 (Europe/Brussels)

Huy, België

Registratie voor dit evenement is gesloten.

 In onze centra voltrekt de meditatiepraktijk zich steeds op twee niveaus.

In de praktijk van de Shinee of de mentale kalmte – oefenen we ons in het stabiel plaatsen van de geest zodat we een duurzame toestand van sereniteit kunnen bereiken.. 

Zo ontwikkelen we meesterschap over onze geest en kunnen we verdwazing en verstrooidheid steeds meer de baas. 

Als we ons telkens weer opnieuw laten meeslepen door de gewoonlijke tendensen van de geest, als een pluimpje dat dwarrelt in de wind, dan zullen we ook geen wijsheid en mededogen kunnen ontwikkelen.

In de Lhaktong of de analytische meditatie –leert de gevorderde beoefenaar, die reeds in staat is de geest langdurig te plaatsen, middels een sluitende redenering, de werkelijke natuur van zijn wezen herkennen. In deze meditatie realiseert de beoefenaar geleidelijk aan het niet zelf van de fenomenen. 

Het proces resulteert in het doorknippen van de krampachtige gehechtheid aan het zelfstandig bestaan van het zelf en van de fenomenen. 

Ook dit jaar bieden onze lama’s weer de gelegenheid om in de loop van 9 verschillende weekends de Shinee of kalmte-meditatie te ontdekken, ons erin te bekwamen en onze ervaringen te verdiepen. Shinee is voor onze lama’s de basis van elke praktijk.

Wanneer deze kalme geest als basis ontbreekt, zullen de meer specifieke praktijken zoals analytische meditatie of het opbouwen van visualisaties enkel tot verwarring leiden. Onze geest is als een woelig water: aan de oppervlakte wild en fel maar op de bodem is alles rustig en stil. De bodem verwijst naar de ware natuur van onze geest. Om die natuur te leren kennen, kunnen we mediteren.

In onze centra is het fundament van de meditatiepraktijk Shinee of kalmtemeditatie. Shinee betekent ‘in vrede vertoeven’.

De beoefening van Shinee helpt ons de geest tot rust te brengen en eenpuntig te concentreren. Zo kan de geest verwijlen in een toestand van onverstrooidheid, zonder dat hij wordt meegesleurd door een stroom van discursieve gedachten. Welke gedachte er ook opkomt, we laten haar gewoon zijn, zonder tussen te komen.

Het ontwikkelen van tegenwoordigheid van geest is dan ook een belangrijk oogmerk van deze cyclus. We leren met onze aandacht ten volle aanwezig te zijn in het huidige moment.

Tijdens deze sessies worden de opeenvolgende stadia in het stabiliseren en plaatsen van de geest stap voor stap ingeoefend.

We leren onze geest te plaatsen op de ademhaling om tenslotte in een gevorderd stadium de geest te laten rusten in de spontane manier waarop hij zich aandient. Eens de geest afdoende is geplaatst moet het mogelijk zijn om tijdens de meditatie de geest voor langere tijd te laten rusten in het gekozen steunpunt..

Diverse stijlen en varianten van deze kalmte-meditatie komen aan bod, zodat de beoefenaar de kans krijgt om de benadering te kiezen die hem het beste past en zich daar dan ook in te verdiepen.

De obstakels die u tijdens uw beoefening telkens weer ontmoet, zoals loomheid, rusteloosheid en verstrooidheid, worden geïdentificeerd en er worden krachtige remedies aangeboden om deze te overwinnen. De geleide meditaties worden opgedeeld in korte sessies met precieze instructies.

Odoo- Echantillon n° 2 pour trois colonnes

 

Lama Tashi Nyima is afkomstig uit Bhutan. Op 6-jarige leeftijd trad hij in als postulant in het Sambdrub Darjay Choling klooster van wijlen Kalu Rinpochee in Sonada, waar hij zijn opleiding en de driejarenretraite voltooide. In 1992 is Lama naar Yeunten Ling gekomen. Hij is de bezieler van de jaarlijkse zomerretraite en wordt erg gewaardeerd om zijn methodische aanpak en zijn sprekende metaforen. 

Bijdrage: € 115 voor niet-lid / € 102,60 voor gewoon lid (op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap’.

De weekends kunnen afzonderlijk gevolgd worden..

De volgende weekends vinden plaats op :

zaterdag 25 en zondag 26 april

zaterdag 16 en zondag 17 mei

zaterdag 6 en zondag 7 juni

zaterdag 5 en zondag 6 september

zaterdag 3 en zondag 4 oktober

zaterdag 14 en zondag 15 november

zaterdag 5 en zondag 6 december

Waar

Bekijk in Google Maps
INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
Promenade Saint-Jean l'Agneau 4
    4500 Huy
    België
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Wanneer

53/77 Free
Van 21/03/2020 10:30
Tot 22/03/2020 16:00

Organisator

INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Sociale stream