Losar weekend (2148)

13/02/2021 12:00 t/m 14/02/2021 16:00 (Europe/Brussels)

Huy, België

Onbeperkt

Odoo - Echantillon n°1 pour trois colonnes

 

Elk jaar vieren we Losar in Yeunten Ling, samen met de Lama’s en de vele sympathisanten uit de Tibetaanse en Nepalese gemeenschap. De gewoonte om de overgang van het oude naar het nieuwe jaar ritueel te vieren bestond al voor het Boeddhisme zijn intrede deed in Tibet. 

Losar valt dit jaar op vrijdag 12 februari en wordt volgens de kloostertraditie vooraf gegaan door vijf dagen van voorbereidende oefeningen en praktijken. Ook de huizen krijgen een schoonmaakbeurt, ruzies worden bijgelegd, schulden vereffend of kwijtgescholden. Het hele gezin wordt in het nieuw gestoken. Ook de geest krijgt een flinke beurt. Oude patronen en neigingen worden overboord gegooid, we maken een nieuwe start.
De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd in intieme kring. De tweede dag is volledig gewijd aan religieuze aangelegenheden. In de kloosters worden grote thangka’s opgehangen, er worden rituelen gehouden  en de lama’s voeren Cham dansen uit getooid met maskers en rituele klederdracht. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, in de openlucht. Er wordt gerstebier gedronken en de Lama’s zegenen de leden van de gemeenschap.

In onze gemeenschap gebeurt de openbare viering het navolgend weekend.

Zaterdag 13 februari :

12u : Feestmaaltijd

15u : Filmvoorstelling

18u : Poedja van Mahakala en Tchenrezig

20u : Onderricht door Lama Tashi Nyima

Zondag 14 februari :

7u : Wensgebeden met zoete rijst- en wijnpap

10u : Sang-ritueel of zuivering door vuur en rook: er worden wensen voor geluk, voorspoed en verzoening uitgesproken, we reciteren het gebed van Dewatchen en tot slot wordt er witte bloem de lucht in gegooid  terwijl alle deelnemers de volgende wens uitspreken: KI KI SO SO LHA GYAL LO : mogen de goden die aan de zijde dan de deugd staan de overwinning behalen.

12u : Feestmaaltijd

14u : Filmvoorstelling

16u : Thee met Tibetaanse koekjes

18u : Poedja van Mahakala en Tchenrezig

Dit Losar-weekend biedt de gelegenheid om weer eens gezellig en ongedwongen bij elkaar te zijn. De rituelen en wensgebeden geven ons een nieuw élan in een sfeer van verzoening en harmonie waardoor we fris en onbevangen  kunnen  starten in een onbeschreven jaar.

Bijdrage :  € 113 kamer 1 pers - € 132 studio 1pers. alles inbegrepen

Odoo - Echantillon n°1 pour trois colonnes

 

Metal Ox (Ijzeren Os)

Deze Os is bijzonder vastberaden. Hij is een open boek. Hij zegt wat hij te zeggen heeft en windt er geen doekjes om. Een IJzeren Os gaat doelgericht te werk. Eens een doel gesteld gaat de Os er recht op af. De gevoelens en opvattingen van anderen over zijn levenswandel laten hem koud. Een Os houdt zijn beloften. Hij heeft een selecte kring van nabije vrienden. Voor een vriend in nood laat de Os alles vallen.

De Os is een noeste werker met oog voor detail. Hij is goed georganiseerd, nauwkeurig en gedisciplineerd. Deze Os is erg punctueel, op het extreme af. Tekortkomingen van anderen heeft hij onmiddellijk opgemerkt.

De Os is een groot maar onverbiddelijke leider. Niets belet hem om zijn doelen te bereiken. Voor compromissen is hij niet te vinden. De Os kan snel denken en beslissen.

De Metalen Os is een eerlijk wezen. Hij geeft vertrouwen aan zijn vrienden en collega's. Toch is hij ietwat gereserveerd. Over zijn innerlijk leven laat hij zelden iets los. Een stevige vriendschap opbouwen vraagt tijd, maar eens bevriend, dan is de vriendschap duurzaam. De Os is zeer loyaal. Maar als je hem verraadt kan hij razend worden.

De IJzeren Os staat op zijn onafhankelijkheid. Hij laat zich niet kapen door regels en draaiboeken. Hij doet de dingen op zijn manier. Een zekere koppigheid is hem niet vreemd. Soms leidt dit tot conflicten. De Os is een slechte verliezer.

De Os neemt het leven heel ernstig en houdt er een diepzinnige gedachtegang op na. Van veel humor kan je hem niet verdenken.

De IJzeren Os is tamelijk ouderwets. Van nieuwlichterij moet hij weinig weten.

Dit dier is erg huiselijk en gehecht aan zijn familieclan. Ook de gezinsleden weet hij graag dicht bij huis. De Os is bescheiden, trouw en vrijgevig. Dit ijzeren wezen is tegelijk erg op zichzelf, wat gereserveerd en alenig. Uiterlijk lijkt hij erg kalm maar vanbinnen woedt een vuur dat gevaarlijk kan zijn als het uitbreekt. Dit stille water met diepe gronden wekt de interesse van de omgeving. Velen voelen zich tot hem aangetrokken en willen hem graag tot vriend.

 


Waar

Bekijk in Google Maps
INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
Promenade Saint-Jean l'Agneau 4
    4500 Huy
    België
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Wanneer

60/60 Free
Van 13/02/2021 12:00
Tot 14/02/2021 16:00

Organisator

INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Sociale stream