Shinee : 9 verschillende stappen van Shinee, met Lama Tashi Nyima

08/02/2020 10:30 t/m 09/02/2020 16:00 (Europe/Brussels)

Huy, België

Onbeperkt

Shinee : 9 verschillende stappen van Shinee, met Lama Tashi Nyima

Tijdens dit eerste Shinee weekend leren we op een graduele manier onze geest eenpuntig geconcentreerd te plaatsen op een steunpunt. 

Geduld, volharding en enthousiasme zijn bij deze beoefening onontbeerlijk. De methodische aanpak van Lama Tashi Nyima helpt ons de verschillende fasen van elkaar te onderscheiden en geleidelijk meester te worden van onze aandacht.

Voor beginners in de meditatie zijn de eerste vier fasen cruciaal. We leren de verschillende staten van onze geest te herkennen en bij te sturen waar nodig. Slaperigheid en opwinding zijn de grote obstakels. Waakzaamheid helpt ons om deze obstakels te identificeren en te temmen. De sleutel is de dolende geest telkens opnieuw zonder oordeel terug te brengen tot zijn steunpunt. Eens de smaak te pakken van de beoefening zullen we merken we dat in staat zijn om onze geest steeds langduriger te plaatsen.


Ook dit jaar bieden onze lama’s weer de gelegenheid om in de loop van negen verschillende weekends de Shinee of kalmte-meditatie te ontdekken, ons erin te bekwamen en onze ervaringen te verdiepen. Shinee is voor onze lama’s de basis van elke praktijk.

Wanneer deze kalme geest als basis ontbreekt, zullen de meer specifieke praktijken zoals analytische meditatie of het opbouwen van visualisaties enkel tot verwarring leiden. Onze geest is als een woelig water: aan de oppervlakte wild en fel maar op de bodem is alles rustig en stil. De bodem verwijst naar de ware natuur van onze geest. Om die natuur te leren kennen, kunnen we mediteren.

In onze centra is het fundament van de meditatiepraktijk Shinee of kalmtemeditatie. Shinee betekent ‘in vrede vertoeven’.

De beoefening van Shinee helpt ons de geest tot rust te brengen en eenpuntig te concentreren. Zo kan de geest verwijlen in een toestand van onverstrooidheid, zonder dat hij wordt meegesleurd door een stroom van discursieve gedachten. Welke gedachte er ook opkomt, we laten haar gewoon zijn, zonder tussen te komen.

Het ontwikkelen van tegenwoordigheid van geest is dan ook een belangrijk oogmerk van deze cyclus. We leren met onze aandacht ten volle aanwezig te zijn in het huidige moment.

Tijdens deze sessies worden de opeenvolgende stadia in het stabiliseren en plaatsen van de geest stap voor stap ingeoefend.

We leren onze geest te plaatsen op de ademhaling om tenslotte in een gevorderd stadium de geest te laten rusten in de spontane manier waarop hij zich aandient. Eens de geest afdoende is geplaatst moet het mogelijk zijn om tijdens de meditatie de geest voor langere tijd te laten rusten in het gekozen steunpunt..

Diverse stijlen en varianten van deze kalmte-meditatie komen aan bod, zodat de beoefenaar de kans krijgt om de benadering te kiezen die hem het beste past en zich daar dan ook in te verdiepen.

De obstakels die u tijdens uw beoefening telkens weer ontmoet, zoals loomheid, rusteloosheid en verstrooidheid, worden geïdentificeerd en er worden krachtige remedies aangeboden om deze te overwinnen. De geleide meditaties worden opgedeeld in korte sessies met precieze instructies.

Odoo- Echantillon n° 2 pour trois colonnes

 

Lama Tashi Nyima is afkomstig uit Bhutan. Op 6-jarige leeftijd trad hij in als postulant in het Sambdrub Darjay Choling klooster van wijlen Kalu Rinpochee in Sonada, waar hij zijn opleiding en de driejarenretraite voltooide. In 1992 is Lama naar Yeunten Ling gekomen. Hij is de bezieler van de jaarlijkse zomerretraite en wordt erg gewaardeerd om zijn methodische aanpak en zijn sprekende metaforen. 

Bijdrage : € 103 voor gewoon lid / € 115 voor niet-lid (op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap’..

De weekends kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

De volgende weekends vinden plaats op :

Zaterdag 21 en zondag 22 maart

zaterdag 25 en zondag 26 april

zaterdag 16 en zondag 17 mei

zaterdag 6 en zondag 7 juni

zaterdag 5 en zondag 6 september

zaterdag 3 en zondag 4 oktober

zaterdag 14 en zondag 15 november

zaterdag 5 en zondag 6 december

Waar

Bekijk in Google Maps
INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
Promenade Saint-Jean l'Agneau 4
    4500 Huy
    België
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Wanneer

22/60 Free
Van 08/02/2020 10:30
Tot 09/02/2020 16:00

Organisator

INSTITUT YEUNTEN LING ASBL
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org

Sociale stream