Onze volgende activiteiten kan u vinden via 

ce lien - deze link 

Het Château du fond l'Evêque

Dank om kennis te nemen van de lokale maatregelen in functie van Covid-19 : VERBODEN toegang aan alle niet toegelaten personen.

Dank voor uw begrip.

 

Institut Tibétain - Huy - Carte

Het Château du Fond l'Evêque ligt ingebed in een vallei tussen twee heuvels aan de rand van het Bos van Tihange.

De oorsprong van deze plaatsnaam is niet erg duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk komt 'Fond l'Évęque' van 'Fond le Vesque', zoals een aantal keren vermeld wordt in het register van het Gerechtshof van Tihange (XVe eeuw) of van 'Fonts l'Évêque' de oorspronkelijk benaming van deze plaats.

In de VIIe eeuw vestigde Jean de Hermalle (of 'de Tihange') zich in deze omgeving, waarschijnlijk omwille van de aanwezigheid van enkele waterbronnen. Later werd hij 'Saint-Jean l'Agneau' genoemd, Heilige Jan van het Lam, omdat hij zo zachtaardig was. Zo deed de ronde dat zelfs de kikkers stopten met kwaken om hem niet te storen tijdens zijn meditatie.

Jan van het Lam werd bisschop van Tongeren en Maastricht van 622 tot 624. Hij stierf op gevorderde leeftijd, ergens tussen 640 en 646, in zijn kasteel in Tihange.

Pas in geschriften uit de XVe eeuw wordt er melding gemaakt van sporen van een rustiek gebouw waar er, in die tijd al, niet veel van overbleef. Er wordt ook herhaaldelijk melding gemaakt van enige landbouwactiviteit.

In de XVIde eeuw wordt het domein eigendom van Martin Badin de Hosten, schepen van Huy van 1528 tot 1591. Het domein draagt dan de naam Fond le Vesque.

Tussen 1771 en 1778 stelde Joseph de Ferraris, veldmaarschalk van de Oostenrijkse Nederlanden, op last van keizerin Maria Theresia en keizer Jozef II de zogeheten Ferrariskaart of Kabinetskaart op (Carte-de-Cabinet) van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik, aan de hand van opmetingen ter plaatse. Op deze kaart vinden we op kaartblad '153, Huy' de vermelding van een Chateau Fond de l'Évêque.

In de loop van de tijd verbleven hier talrijke families en veranderde dit verblijf geregeld van uiterlijk.

De gebouwen zoals wij ze vandaag kennen werden in 1921 onder toezicht van de bankier Charles Fabry opgetrokken.

Institut Tibétain - Huy - Château


Huy - Het kasteel

Institut Tibétain - Huy - Parc


Huy - Het park

Het huidige kasteel ligt verborgen in een groot park en is bereikbaar via een lange dreef. Het kasteel bestaat uit gebouwen die rond een centrale binnenplaats liggen en die uit verschillende tijdperken dateren. 

 

Institut Tibétain - Huy - Douves


De vijver links van het kasteel suggereert dat het kasteel vroeger beschermd werd door een vestinggracht. 

Institut Tibétain - Huy - Portail


Rechts van het gebouw bevindt zich de toegangspoort die dateert van 1793. 

De noordelijke vleugel, gemaakt uit baksteen en kalksteen op een fundering in zandsteen, werd uitgebreid verbouwd in 1925.

Huidig complex

 

 Yeunten Ling: Tuin voor studie en onderricht van de Verlichte


Vlak onder Luik in Hoei, ligt het Tibetaans instituut Yeunten Ling in een prachtige omgeving dichtbij de Ardennen. Yeunten Ling, dat de bezoeker telkens weer verrast door de schoonheid van de natuur, de aangename rust, het oude château en wijde gazons met een prachtige stoepa, monument van vrede en een groot Boeddhabeeld.

 

De bezoeker die voor het eerst naar Yeunten Ling komt, wordt getroffen door de schoonheid en de sereniteit van de plek. Na het betreden van de kastanjedreef springt de stoepa, een schitterend monument voor de vrede, onmiddellijk in het oog. De verschillende niveau’s en treden verwijzen naar de 6 paramita’s (transcendente deugden).

Het oude landgoed werd in 2006 uitgebreid met een harmonische nieuwbouw.  De nieuwe infrastructuur omvat een tempel, vergaderzalen en een vijftigtal studio’s en individuele kamers.

 

Het belangrijkste gebouw is de tempel met in de sokkel een polyvalente ruimte. De Dalai Lama gaf de tempel de naam ‘Thubten Shedrub Ling’ wat ‘tuin voor het onderricht en de studie van de Verlichte’. De tempel, die volgens de regels van de Tibetaanse kunst is uitgevoerd en de traditionele regels op het vlak van architectuur en ornamenten naleeft, biedt plaats aan 700 personen.

 

Los daarvan volgen drie volumes mekaar op volgens de hoogtelijnen van het terrein. Hierin werden 50 studio’s, een bibliotheek, een polyvalente ruimte en de vertrekken voor de Dalai Lama ondergebracht.

Twee patio's vormen de overgang tussen het bovenste deel van deze gebouwen en de helling van de heuvel, waardoor het geheel een harmonieuze schaal krijgt. De daken zijn afgewerkt met sedum, wat ze goed integreert in de bosrijke omgeving. Vanuit de vallei gezien, heeft het hele gebouw een typisch Tibetaans uiterlijk.


 

Bezoek ons

Op zondag

We organiseren wekelijkse bezoeken op zondag. Iedereen is welkom! 

Elke zondag om 13.30 uur bieden medewerkers van het Yeunten Ling Instituut een rondleiding in het Frans en het Nederlands. Reserveren is niet nodig. Onthaal vanaf 13.15 uur bij de receptie.

De wandeling voert langs het grote Boeddhabeeld, het monument voor de vrede (de stoepa) en de grote en de kleine tempel. U krijgt ook uitleg over het boeddhisme en de activiteiten van het instituut.

Uw bijdrage is € 8 per persoon. Kinderen tot 9 jaar gratis, vanaf 10 t/m 16 jaar € 4. Koffie/thee en koekjes zijn inbegrepen.

Met uw groep

Een idee voor uw school of vereniging ?

Talrijke schoolgroepen en culturele verenigingen brachten ons de voorbije jaren een bezoek. Het instituut beschikt immers over ruime faciliteiten en een deskundige organisatie om groepen te ontvangen. Een jarenlange ervaring op dit gebied heeft aangetoond dat een bezoek aan Yeunten Ling een waardevolle aanvulling kan zijn op de lessen godsdienst, zedenleer en op het programma van de meeste culturele verenigingen. 

Een bezoek met uw groep behoort tot de dagelijkse mogelijkheden. Naargelang uw beschikbare tijd en interesse kunt u kiezen uit twee modules.

Module 1: een rondleiding. Dit omvat een bezoek aan de tempel, het Boeddhabeeld en de stoepa. U krijgt ook informatie over het boeddhisme, zijn aanwezigheid in België en Europa en het doel en de activiteiten van het instituut.

Deze module duurt ongeveer 45 minuten. Groepen tot en met 20 deelnemers betalen een bedrag van € 80. Indien er meer dan 20 personen deelnemen, is de bijdrage € 4 per persoon.

Module 2: een rondleiding gevolgd door een voordracht ‘Inleiding tot het boeddhisme’. Er wordt gesproken over de Boeddha, zijn leven, de grote cycli van zijn onderrichtingen, het boeddhisme vandaag, de impact ervan op de maatschappij en het belang van mediteren.

Deze module duurt ongeveer 90 minuten. Groepen tot en met 20 deelnemers betalen een forfaitair bedrag van € 140. Indien er meer dan 20 personen deelnemen, is de bijdrage € 7 per persoon.

Beide modules worden soepel gehanteerd zodat er voldoende ruimte is voor vragen en antwoorden.

Iedere module kan, mits reservatie, worden gecombineerd met aansluitend

 • thee of koffie en koekjes voor € 2,5 per persoon

 • een oosters getint middagmaal voor € 13,50 per persoon

Na de rondleiding kan u onze winkel bezoeken, open elke woensdag, zaterdag en zondag van 13u tot 16u.

Indien de winkel op de dag van uw bezoek niet open is, kan u eventueel vragen deze uitzonderlijk te openen voor uw groep.

Voor concrete afspraken of bijkomende informatie, gelieve te mailen naar yeunten.ling@tibinst.org

Dharma shop

Onze winkel is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. U vindt er een ruime keuze aan boeken, kleding, beelden en andere voorwerpen. 

Onze gegevens:

Institut Yeunten Ling te Huy

N.E.: 0431.896.359

Château du Fond l'Evêque

Promenade Saint-Jean l'Agneau, 4

4500 Huy

 E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

Reisweg


Met de wagen

 • Met de auto mag u vanaf Brussel rekenen op ongeveer 50 minuten.

 • U neemt de autosnelweg E411 richting Namen.

 • In Daussoulx gaat u over op de E42 richting Luik.

 • Vervolgens neemt u afrit 8, Huy - Héron en volgt u de wegwijzers naar Huy. 
  Komt u vanuit de Noorderkempen of Limburg, dan neemt u de Boudewijnsnelweg E313 en vervolgens neemt u in Luik de E42 richting Namen. Vervolgens neemt u afrit 6, Villers-le-Bouillet en volgt u de wegwijzers naar Huy. Tijdens weekdagen vermijdt u best de Brusselse ring tussen 7u en 10u 's morgens. Komt u uit het Antwerpse dan is de E313 tot in Luik en vervolgens de E42 richting Namen een goed alternatief.

 • Naargelang u uit de richting Namen of Luik komt, gaat u aan het rondpunt van de Pont Roi Baudouin resp. rechtsaf of linksaf, richting Hamoir.

 • Vervolgens gaat u bij het volgende rondpunt linksaf richting Hamoir.

 • U rijdt nu door de Rue du Long Thier steil omhoog. Na een 700-tal meter ziet u aan de rechterkant een OCTA-tankstation. Even nadien ziet u aan de linkerkant een wegwijzer Institut Tibétain. Hier slaat u schuin linksaf, in de rue Les Golettes.

 • Na een 500-tal meter wijst een bord Institut Tibétain naar rechts, u slingert steil omhoog.

 • Vervolgens neemt u de 2e afslag links, promenade Saint-Jean L'Agneau.

 • Deze laan komt uit op de toegangsweg naar het instituut. Nog even het domein oprijden en u bent ter bestemming.


Uw reisweg


Met de trein en  taxi

Als u de trein naar Brussel-Namen-Luik neemt: uitstappen in het station van Hoei. U kunt de bus nemen (meer info opwww.infotec.be) of een taxi. Vraag de chauffeur in dat geval naar de speciale prijs voor het Tibetaanse Instituut. 


Wandelen 
 

Bijdrage :

Participatiekosten : 

Waarom wordt er een participatiekost voor de cursussen gevraagd?  

La participation aux stages est calculée en fonction des frais de fonctionnement de l'Institut. 

Overnachting

1 persoonskamer AB per nacht € 31
2 pers. kamer AB per nacht  € 42
studio 1 persoon per nacht € 50
studio 2 personen per nacht €70
lakens per persoon € 9
Het is verplicht een lakenpakket te huren tijdens uw verblijf (Covid-19 maatregel)

Maaltijden                 

ontbijt € 7,50
middagmaal € 13,50 
avondeten € 8,50 

Accommodatie


Kamerkeuze

 1. Gemeenschappelijke kamer :  (minimum 4 personen, maximum 8 personen), die u deelt met personen van hetzelfde geslacht. Douche en toiletruimten worden gedeeld met de bewoners van nabij gelegen kamers. Deze optie is op dit moment niet beschikbaar (Covid-19 maatregel)

 2. Kamer AB 1 of 2 personen. Comfortabele kamer in het nieuwe gebouw.  Gedeelde badkamers en toiletten per 2 à 3 kamers.  

 3. Studio 1 of 2 personen. Grote comfortabele kamer met privé badkamer. Elke studio heeft een terras.                    

Lakenpakket : Op dit moment is het verplicht een lakenpakket te huren tijdens uw verblijf (Covid-19 maatregel)

Wat hebt u nodig?

 • een hoeslaken, een dekbedovertrek of een gewoon laken, en een kussensloop of

 • een slaapzak, een hoeslaken of een gewoon laken, en een kussensloop.

Gelieve zelf mee te brengen

 1. Badlaken, handdoek, toiletgerief.

 2. Zaklantaarn in de wintermaanden.

 3. Extra eetwaren, volgens uw behoefte, geneeskundige voorschriften of persoonlijke dieet.


Wat omvat het volpension? 

 1. Drie maaltijden type buffet: ontbijt 8u, middagmaal 12u en avondmaal 19u.

 2. Koffie- of theepause met versnaperingen tussen 16u en 16u30.


Onderhoud van kamers en badkamers                                    

Elke gebruiker van onze infrastructuur wordt gevraagd de kamer op het einde van het verblijf schoon te maken en achter te laten in de staat waarin hij/zij hem zelf graag zou aantreffen bij aanvang van zijn/haar verblijf.

Dit betekent:

 1. vloer schoonmaken

 2. douche en toilet schoonmaken

 3. vuilbakje leegmaken in de grote vuilbak op de gang

 4. op het secretariaat (schriftelijk) signaleren als u een opmerking of advies hebt


Op elke verdieping vindt u de nodige biologisch afbreekbare schoonmaakproducten* in de opslagruimte. Wat ontbreekt, vraagt u op het secretariaat.

Uitzonderlijk gebeurt het wel eens dat de vorige bewoner weinig rekening met deze regeling gehouden heeft. Ook dat vernemen we graag van u, zodat we deze persoon hierop kunnen aanspreken en hem/haar de schoonmaakkosten aanrekenen. Toch willen we in dit geval een beroep doen op uw grootmoedigheid om de eerste schoonmaakbeurt dan te beschouwen als uw ‘karma yoga’ van die dag.

Hartelijk dank voor uw medewerking !


Karma Yoga

Wat is Karma Yoga?

De dagindeling van de programma 's in Yeunten Ling bevat enkele uren Karma Yoga. Dit betekent niet dat u extra Yoga les kunt volgen. Karma Yoga verwijst naar dagelijkse activiteiten die bijdragen tot het verrichten van operationele taken en het onderhoud van het Instituut (zie overzicht). Zo helpt u onze vaste vrijwilligers bij deze werkzaamheden en behoudt ons centrum de verzorgde uitstraling die het nu heeft.

Samen zorgen we ervoor dat de prijzen zo laag mogelijk blijven en het Instituut toegankelijk is voor iedereen. 

Bij voorbaat héél erg bedankt.

- Hulp bij de afwas

- Hulp in de benedenkeuken (enkel 's ochtends)

- Helpen met het opkuisen van de keuken na de afwas

- Helpen met het opkuisen van de benedenkeuken

- De tafels schoonmaken na de maaltijden

- Helpen met de potten en pannen van het buffet naar de benedenkeuken te brengen

- De buffettafel schoonmaken

- De tafel van de thermoflessen schoonmaken

- De eetzaal vegen & met water poetsen

- In het winkeltje helpen (afspreken met Ghislaine - stofzuigen, kata 's opvouwen, boeken netjes plaatsen, etc.)

- In de grote tempel : de troon plaatsen of wegnemen, swifferen, kussens en matten plaatsen of wegnemen

- Het terras van je kamer of studio vegen (borstels in de schoonmaakruimtes

- De ingangen van het kasteel schoonmaken

- Matten stofzuigen of uitkloppen (kasteel, A-B-C gebouw, grote tempel, etc.)

- De trapleuningen in het kasteel afstoffen

- Trappen en gangen stofzuigen in A-B-C gebouw

- De ingangen en trappen aan de buitenkant van de gebouwen vegenUne journée de stage à Yeunten Ling

 

7u - Meditatie of Poedja

08h00 : Ontbijt

09h00 :   Karma yoga (hulp bij het vervullen van kleine taken, zie lijst hierboven)

10u00 - Onderricht

12u - Middagmaal

13u30 - 14u30 - Karma yoga (hulp bij het vervullen van kleine taken, zie lijst hierboven)

15u - Onderricht of beoefening (14u30 op zondag)

16u30 - Theepauze (16u op zondag)

18u - Sadhana van Mahakala en Tchenrezig

19u - Avondmaal

20u00 : Stille meditatie (met Lama tijdens de meditatiestages en -retraites) 

22u - Stilte in de gebouwen

Interne orde

 

Om het onthaal zo vlot mogelijk te laten verlopen, willen we nogmaals de nadruk leggen op een aantal afspraken. Wij dringen erop aan dat alle deelnemers, vanuit respect voor de inspanningen die door het instituut worden geleverd, deze regels in acht nemen.

Alle deelnemers worden verzocht om:                 

 • Cursisten die de dag tevoren arriveren, worden verzocht vóór 17u toe te komen.

 • Gelieve de dag van vertrek vóór 14.30 uur uit te checken en de sleutel in te leveren bij het onthaal.

 • U wordt verzocht de kamer of de studio bij uw vertrek netjes achter te laten. Indien dit niet gebeurt, zien wij ons verplicht u de schoonmaakkosten aan te rekenen.

 • Karma yoga: we verwachten dat alle deelnemers aan een cursus een handje toesteken om op die manier de werking van het instituut mee te ondersteunen: hulp in de keuken, onderhoud van de gebouwen en de tuin.

 • Om veiligheidsredenen is het verboden om in de kamers wierook of kaarsen te branden.

 • Op heel het domein geldt een algemeen rookverbod. 

 • Wij verzoeken alle deelnemers om geen huisdieren mee naar het instituut te brengen en thuis een oplossing voor hun dier(en) te zoeken tijdens de retraites of stages waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Deze maatregel dient om de rust en bezinning te kunnen bieden die de beoefenaars in het instituut zoeken.


Wij danken u voor uw medewerking