Het Château du fond l'Evêque

Lokale naleving van federale maatregelen en regelgeving

Beste bezoekers, 

Gelieve kennis te nemen van de lokale maatregelen die van kracht zijn om het risico op verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Toegang VERBODEN aan onbevoegden en wandelaars.

Toegang TOEGELATEN voor de volgende personen : 

     Deelnemers ingeschreven voor een cursus/evenement.

Deelnemers aan rondleidingen (elke zondag om 13.30 uur) vanaf 5 juli 2020 .

 •                 Inschrijven via de website is verplicht

 •                 Maximum 15 pers.

 •                 Masker verplicht

 •                 Betalen bij aankomst met bancontact   

Les personnes souhaitant visiter la boutique : à partir du 27 juin 2020, UNIQUEMENT le samedi et le dimanche de 13h à 17h (max 8 personnes en même temps dans la boutique).

Dank u voor uw begrip,

Het management

Heropening van de Yeunten Ling-boetiek: 27 juni

Beste leden, beste bezoekers,

We zijn verheugd de heropening van de Yeunten Ling-winkel aan te kondigen.

We verwelkomen je vanaf zaterdag 27 juni (tijdens Karling Shidro).

Als gevolg van de gezondheidscrisis hebben we ons interieur ingericht (plexiglasschermen, rotondeaanwijzingen, in- en uitganglogo's etc.).

Om ervoor te zorgen dat deze plaats volledig "VEILIG" is, vragen we u ook de volgende instructies te respecteren:

· Je moet absoluut uitgerust zijn met een masker - we hebben er niet genoeg van, neem je eigen mee;

·  Hydroalcoholische gel is ter beschikking bij de ingang van de winkel, gebruik hem!

· Het aantal toegelaten personen is beperkt tot 8 (indien nodig zal een vrijwilliger je vertellen of je mag binnenkomen of dat je even moet wachten);

· Om ervoor te zorgen dat iedereen van deze plek kan profiteren, vragen we je om slechts 20 minuten in de winkel te blijven als er een menigte is.

Deze normen zijn streng, dat beseffen we, maar het gaat om het behouden van uw gezondheid en de gezondheid van vrijwilligers!

De openingsdagen zijn tijdelijk beperkt tot zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur..

Voor onbepaalde tijd gaan wij op woensdag niet meer open.

Zodra we de kans krijgen, zullen we deze beperkingen versoepelen.

Blij je weer te zien!

Moge alles voorspoedig verlopen,

Het Yeunten Ling Shop Team

Institut Tibétain - Huy - Carte

Het Château du Fond l'Evęque ligt ingebed in een vallei tussen twee heuvels aan de rand van het Bos van Tihange.

De oorsprong van deze plaatsnaam is niet erg duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk komt 'Fond l'Évęque' van 'Fond le Vesque', zoals een aantal keer vermeld wordt in het register van het Gerechtshof van Tihange (XVe eeuw) of van 'Fonts l'Évęque' de oorspronkelijk benaming van deze plaats.

In de VIIe eeuw vestigde Jean de Hermalle (of 'de Tihange') zich in deze omgeving omwille van enkele waterbronnen. Later werd hij 'Saint-Jean l'Agneau' genoemd, Jan van het Lam, omdat hij zo zachtaardig was. Zo deed de ronde dat zelfs de kikkers stopten met kwaken om hem niet te stoten tijdens zijn meditatie.

Jan van het Lam werd bisschop van Tongeren en Maastricht van 622 tot 624. Hij stierf op gevorderde leeftijd ergens tussen 640 en 646 in zijn kasteel in Tihange.

Pas in geschriften uit de XVe eeuw wordt er melding gemaakt van sporen van een rustiek gebouw waar er in de tijd al, niet veel van overbleef. Er wordt ook herhaaldelijk melding gemaakt van enige landbouwactiviteit.

In de XVI de eeuw wordt het domein eigendom van Martin Badin de Hosten, schepen van Huy van 1528 tot 1591. Het domein draagt dan de naam Fond le Vesque.

Tussen 1771 en 1778 stelde Joseph de Ferraris, veldmaarschalk van de Oostenrijkse Nederlanden, op last van keizerin Maria Theresia en keizer Jozef II de zogeheten Ferrariskaart of Kabinetskaart op (Carte-de-Cabinet) van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik, aan de hand van opmetingen ter plaatse. Op deze kaart vinden we op kaartblad '153, Huy' de vermelding van een Chateau Fond de l'Évęque.

In de loop van de tijd verbleven hier talrijke families en veranderde dit verblijf geregeld van uitzicht.

De gebouwen zoals wij ze vandaag kennen werden in 1921 onder supervisie van de bankier Charles Fabry opgetrokken.

Institut Tibétain - Huy - Château


Huy - Het kasteel

Institut Tibétain - Huy - Parc


Huy - Het park

Het huidige kasteel ligt verborgen in een groot park en is bereikbaar via een lange dreef. Het kasteel bestaat uit gebouwen die rond een centrale binnenplaats liggen en die uit verschillende tijdperken dateren. 

 

Institut Tibétain - Huy - Douves


De vijver links van het kasteel suggereert dat het kasteel vroeger beschermd werd door een vestinggracht. 

Institut Tibétain - Huy - Portail


Rechts van het gebouw bevindt zich de toegangspoort die dateert van 1793. 

De noordelijke vleugel, gemaakt uit baksteen en kalksteen op een fundering in zandsteen, werd uitgebreid verbouwd in 1925.

Huidige complex

 

 Yeunten Ling: Tuin voor studie en onderricht van de Verlichte


Vlak onder Luik in Hoei, ligt het Tibetaans instituut Yeunten Ling in een prachtige omgeving in de Ardennen. Yeunten Ling, dat de bezoeker telkens weer verrast door de schoonheid van de natuur, de aangename rust, het oude château en wijde gazons waarin een prachtige stoepa, monument van vrede en groot Boeddha beeld schitteren.

 

De bezoeker die voor het eerst in Yeunten Ling komt, wordt getroffen door de schoonheid en de sereniteit van de plek. Na het betreden van de kastanjedreef springt de stoepa, een schitterend monument voor de vrede, onmiddellijk in het oog. De verschillende niveau’s en treden verwijzen naar de 6 paramita’s (transcendente deugden).

Het oude landgoed werd in 2006 uitgebreid met een harmonische nieuwbouw.  De nieuwe infrastructuur omvat een tempel, vergaderzalen en een vijftigtal studio’s en individuele kamers.

 

Het belangrijkste gebouw is de tempel met in de sokkel een polyvalente ruimte. De Dalai Lama gaf de tempel de naam ‘Thubten Shedrub Ling’ wat ‘tuin voor het onderricht en de studie van de Verlichte’. De tempel, die is uitgevoerd volgens de regels van de Tibetaanse kunst en de traditionele regels op het vlak van architectuur en ornamenten naleeft, biedt plaats aan 700 personen.

 

Los daarvan volgen drie volumes mekaar op volgens de hoogtelijnen van het terrein. Hierin werden 50 studio’s, een bibliotheek, een polyvalente ruimten en de vertrekken voor de Dalai Lama ondergebracht.

Deze volumes worden langs de hoge kant geschakeld door twee patio’s waarlangs de helling doordringt tot in het gebouw. De totaliteit wordt daardoor verknipt tot een redelijke schaal. De daken worden afgewerkt met een sediumlaag zodat de gebouwen vanaf het hoger gelegen bos nauwelijks waarneembaar zijn. Langs de valleizijde werd alles afgewerkt volgens de eigen Tibetaanse traditie.


 

Bezoek ons


Lokale naleving van federale maatregelen en regelgeving

Beste bezoekers, 

Gelieve kennis te nemen van de lokale maatregelen die van kracht zijn om het risico op verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Toegang VERBODEN aan onbevoegden en wandelaars.

Toegang TOEGELATEN voor de volgende personen :

     Deelnemers ingeschreven voor een cursus/evenement.

Deelnemers aan rondleidingen (elke zondag om 13.30 uur) vanaf 5 juli 2020 .  Inschrijven via de website is verpluicht . Maximum 15 pers.  Masker is verplicht. Betalen bij aankomst met bancontact

Mensen die de winkel willen bezoeken: vanaf 27 juni 2020, ALLEEN op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur (max. 8 personen tegelijkertijd in de winkel)

Dank u voor uw begrip,

Het management

Op zondag

We organiseren wekelijkse bezoeken op zondag. Iedereen is welkom! 

Elke zondag om 13.30 uur bieden medewerkers van het Yeunten Ling Instituut een rondleiding in het Frans en het Nederlands. Reserveren is niet nodig. Onthaal vanaf 13.15 uur bij de receptie.

De wandeling voert langs het grote boeddhabeeld, het monument voor de vrede (de stoepa) en de grote en de kleine tempel. U krijgt ook uitleg over het boeddhisme en de activiteiten van het instituut.

Uw bijdrage is € 8 per persoon. Kinderen tot 9 jaar gratis, vanaf 10 t/m 16 jaar € 4. Koffie/thee en koekjes zijn inbegrepen.

Met uw groep

Een idee voor uw school of vereniging?

Talrijke schoolgroepen en culturele verenigingen brachten ons de voorbije jaren een bezoek. Het instituut beschikt immers over ruime faciliteiten en een deskundige organisatie om groepen te ontvangen. Een jarenlange ervaring op dit gebied heeft aangetoond dat een bezoek aan Yeunten Ling een waardevolle aanvulling kan zijn op de lessen godsdienst, zedenleer en op het programma van de meeste culturele verenigingen. 

Een bezoek met uw groep behoort tot de dagelijkse mogelijkheden. Naargelang uw beschikbare tijd en interesse kunt u kiezen uit twee modules.

Module 1: een rondleiding. Dit omvat een bezoek aan de tempel, het Boeddhabeeld en de stoepa. U krijgt ook informatie over het boeddhisme, zijn aanwezigheid in België en Europa en het doel en de activiteiten van het instituut.

Deze module duurt ongeveer 45 minuten. U betaalt een forfaitair bedrag van € 80 tot 20 deelnemers. Indien er meer dan 20 personen deelnemen, is de bijdrage € 4 per persoon.

Module 2: een rondleiding gevolgd door een voordracht ‘inleiding in het boeddhisme’. Er wordt gesproken over de Boeddha, zijn leven, de grote cycli van zijn onderrichtingen, het boeddhisme vandaag, zijn impact op de maatschappij en het belang van mediteren.

Deze module duurt ongeveer 90 minuten. U betaalt een forfaitair bedrag van € 140 tot 20 deelnemers. Indien er meer dan 20 personen deelnemen, is de bijdrage € 7 per persoon.

Beide modules worden soepel gehanteerd zodat er voldoende ruimte is voor vragen en antwoorden.

Iedere module kan, mits reservatie, worden gecombineerd met aansluitend

 • Thee of koffie en koekjes voor € 2,5 per persoon

 • Een oosters getint middagmaal voor € 12,50 per persoon

Na afloop van uw bezoek kunt u ook vrijblijvend terecht in onze shop. Daar vindt u een uitgebreid assortiment aan boeken, kleding, beeldjes en andere souvenirs.

De shop is open op woe-, za- en zo-namiddag van 13u tot 16u. Indien u ons bezoekt op andere momenten, kunt u een bezoek aan onze shop aanvragen.

Voor concrete afspraken of bijkomende informatie, gelieve te mailen naar yeunten.ling@tibinst.org

Dharma shop

Na afloop van uw bezoek kunt u ook vrijblijvend terecht in onze shop. Daar vindt u een uitgebreid assortiment aan boeken, kleding, beeldjes en andere souvenirs.

De shop is open op woe-, za- en zo-namiddag van 13u tot 16u. Indien u ons bezoekt op andere momenten, kunt u een bezoek aan onze shop aanvragen.

Onze gegevens:

 

Institut Yeunten Ling te Huy

O.N. : 0431.896.359
Château du Fond l'Evèque
Promenade Saint-Jean l'Agneau, 4
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

Reisweg


Met de wagen

 • Met de auto mag u vanaf Brussel rekenen op ongeveer 50 minuten.

 • U neemt de autosnelweg E411 richting Namen.

 • In Daussoulx gaat u over op de E42 richting Luik.

 • Vervolgens neemt u afrit 8, Huy - Héron en volgt u de wegwijzers naar Huy. Komt u vanuit de Noorderkempen of Limburg, dan neemt u de Boudewijnsnelweg E313 en vervolgens neemt u in Luik de E42 richting Namen. Vervolgens neemt u afrit 6, Villers-le-Bouillet en volgt u de wegwijzers naar Huy. Tijdens weekdagen vermijdt u best de Brusselse ring tussen 7u en 10u 's morgens. Komt u uit het Antwerpse dan is de E313 tot in Luik en vervolgens de E42 richting Namen een goed alternatief.

 • Naargelang u uit de richting Namen of Luik komt, gaat u aan het rondpunt van de Pont Roi Baudouin resp. rechtsaf of linksaf, richting Hamoir.

 • Vervolgens gaat u bij het volgende rondpunt linksaf richting Hamoir.

 • U rijdt nu door de Rue du Long Thier steil omhoog. Na een 700-tal meter ziet u aan de rechterkant een OCTA-tankstation. Even nadien ziet u aan de linkerkant een wegwijzer Institut Tibétain. Hier slaat u schuin linksaf, in de rue Les Golettes.

 • Na een 500-tal meter wijst een bord Institut Tibétain naar rechts, u slingert steil omhoog.

 • Vervolgens neemt u de 2e afslag links, promenade Saint-Jean L'Agneau.

 • Deze laan komt uit op de toegangsweg naar het instituut. Nog even het domein oprijden en u bent ter bestemming.


Uw reisweg


Met de trein en  taxi

U neemt de trein Brussel-Namen-Luik en stapt af in het station van Huy. Hou er rekening mee dat als u verdergaat met de bus, u zeker ten laatste om 8u40 in het station moet aankomen. Voor een juiste dienstregeling van uw trein, zie website NMBS. Daar neemt u de taxi en vraagt u de speciale prijs voor het Tibetaans instituut aan de taxichauffeur.


Per bus

U kunt ook aan het station de bus nemen:

 • van maandag tot vrijdag:

  • bus 97 (dienstregeling) aan het station tot Rue Les Golettes en

  • dan nog 19 minuten wandelen tot Yeunten Ling. Wel opletten want niet alle bussen 97 stoppen aan Les Golettes.

 • op zaterdag:

  • Om 9:45 uur, de buslijn 9 (dienstregeling) nemen, richting Liège, Opéra.

  • Om 9:51 uur, aankomst aan de halte HUY Pont de l'Europe

  • Om 9:55 uur, de buslijn 103 (dienstregeling) nemen, richting Vieux Floricots.

  • Om 10:00 uur, aankomst aan de halte TIHANGE Bonne Espérance

  • wandel enkele meters terug en volg Les Golettes

  • neem het 1e straatje links

  • aan het einde komt u uit op de toegangspoort van Yeunten Ling

 • op zondag:

  • Op zondag rijdt er in de omgeving van Yeunten Ling geen enkele bus waarmee u terug in Huy geraakt.

Meer info op www.infotec.be

Wandelen 
 

Bijdragen

Participatie : 

Waarom wordt er een participatie voor de cursussen gevraagd?  

Voor het gebruik van het terrein en de infrastructuur, verwarming, elektriciteit, water, WiFi, schoonmaak van de publieke zones, het materiaal voor yoga en meditatie, koffie/thee en versnaperingen, etc. De deelname in de participatie wordt berekend afhankelijk van het programma. 

Overnachting 
1 persoonskamer AB per nacht € 31
2 pers. kamer AB per nacht  € 42
studio 1 persoon per nacht € 44
studio 2 personen per nacht € 56
lakens per persoon € 9
Gelieve een kussensloop en lakens/slaapzak mee te brengen indien u geen lakenpakket huurt.

Maaltijden                 ontbijt € 7,50
middagmaal € 13,50 
avondeten € 8,50 

Accommodatie


Kamerkeuze

 1. Kasteel Standaardkamer: een gemeenschappelijke kamer (minimum 3, maximum 8 personen) in het kasteel, die u eventueel deelt met personen van hetzelfde geslacht. Douche en toiletruimten worden gedeeld met de bewoners van nabij gelegen kamers.

 2. Kamer AB 1 of 2 personen. Comfortabele kamer in het nieuwe gebouw.  Gedeelde badkamers en toiletten per 2 à 3 kamers.  

 3. Studio 1 of 2 personen. Grote comfortabele kamer met privé badkamer. Elke studio heeft een terras.                    


Lakenpakket: kunt u zelf meebrengen of huren ter plaatse (€ 9 per persoon).

Wat hebt u nodig?

 • een hoeslaken, een dekbedovertrek of een gewoon laken, en een kussensloop of

 • een slaapzak, een hoeslaken of een gewoon laken, en een kussensloop.


Gelieve zelf mee te brengen

 1. Badlaken, handdoek, toiletgerief.

 2. Zaklantaarn in de wintermaanden.

 3. Extra eetwaren, volgens uw behoefte, geneeskundige voorschriften of persoonlijke dieet.


Wat omvat het volpension? 

 1. Drie maaltijden type buffet: ontbijt 8u, middagmaal 12u en avondmaal 19u.

 2. Pause koffie , thee en versnaperingen tussen 16u en 16u30.


Onderhoud van kamers en badkamers                                    

Elke gebruiker van onze infrastructuur wordt gevraagd de kamer op het einde van het verblijf schoon te maken en achter te laten in de staat waarin u hem zelf graag zou aantreffen bij aanvang van uw verblijf.

Dit betekent:

 1. vloer schoonmaken

 2. douche en toilet schoonmaken

 3. vuilbakje(s) leegmaken en naar de grote container brengen (vraag een vuilniszakje aan het onthaal bij uw inschrijving)

 4. op het secretariaat (schriftelijk) signaleren als u een opmerking of advies hebt


Op elke verdieping vindt u de nodige biologisch afbreekbare schoonmaakproducten* in de opslagruimte. Wat ontbreekt, vraagt u op het secretariaat.

Uitzonderlijk gebeurt het wel eens dat de vorige bewoner met deze regeling weinig rekening houdt. Ook dat vernemen we graag van u, zodat we deze persoon hierop kunnen aanspreken en hem/haar de schoonmaakkosten aanrekenen. Toch willen we in dit geval een beroep doen op uw grootmoedigheid om de eerste schoonmaakbeurt dan te beschouwen als uw ‘karma yoga’ van die dag.

Hartelijk dank voor uw medewerking !


Karma Yoga

Wat is Karma Yoga?

De dagindeling van de programma 's in Yeunten Ling bevat enkele uren Karma Yoga. Dit betekent niet dat u extra Yoga les kunt volgen. Karma Yoga verwijst naar dagelijkse activiteiten die bijdragen aan het verrichten van operationele taken en het onderhoud van het Instituut (zie overzicht). Zo helpt u onze vaste vrijwilligers bij deze werkzaamheden en behoudt ons centrum de verzorgde uitstraling die het nu heeft.

Samen zorgen we ervoor dat de prijzen zo laag mogelijk blijven en het Instituut toegankelijk is voor iedereen. 

Bij voorbaat héél erg bedankt.

- Hulp bij de afwas

- Hulp in de benedenkeuken (enkel 's ochtends)

- Helpen met het opkuisen van de keuken na de afwas

- Helpen met het opkuisen van de benedenkeuken

- De tafels schoonmaken na de maaltijden

- Helpen met de potten en pannen van het buffet naar de benedenkeuken te brengen

- De buffettafel schoonmaken

- De tafel van de thermossen schoonmaken

- De eetzaal vegen & met water poetsen

- In het winkeltje helpen (afspreken met Ghislaine - stofzuigen, kata 's opvouwen, boeken netjes plaatsen, etc.)

- In de grote tempel : de troon plaatsen of wegnemen, swifferen, kussens en matten plaatsen of wegnemen

- Het terras van je kamer of studio vegen (borstels in de schoonmaakruimtes

- De ingangen van het kasteel schoonmaken

- Matten stofzuigen of uitkloppen (kasteel, A-B-C gebouw, grote tempel, etc.)

- De trapleuningen in het kasteel afstoffen

- Trappen en gangen stofzuigen in A-B-C gebouw

- De ingangen en trappen aan de buitenkant van de gebouwen vegenEen dag in Yeunten Ling

 

7u - Meditatie of Poedja

8u - Ontbijt

9u - 10u - Karma yoga (vanaf de 2de dag: hulp bij kleine werkzaamheden)

10u30 - Onderricht

12u - Middagmaal

13u30 - 14u30 - Karma yoga (de 1ste dag; hulp bij kleine werkzaamheden)

15u - Onderricht of beoefening (14u30 op zondag)

16u30 - Theepauze (16u op zondag)

18u - Sadhana van Mahakala en Tchenrezig

19u - Avondmaal

20u - Meditatie of onderricht

22u - Rust in de gebouwen

Interne orde

 

Om het onthaal zo vlot mogelijk te laten verlopen, willen we nogmaals de nadruk leggen op een aantal afspraken die jammer genoeg niet door iedereen nagekomen worden. Wij dringen er op aan dat alle deelnemers, vanuit respect voor de inspanningen die door het instituut worden geleverd, deze regels in acht nemen.

Alle deelnemers worden verzocht om:                 

 • Cursisten die de dag tevoren arriveren, worden verzocht vóór 17u toe te komen.

 • Gelieve de dag van vertrek vóór 14.30 uur uit te checken en de sleutel in te leveren bij het onthaal.

 • U wordt verzocht de kamer of de studio netjes achter te laten bij uw vertrek. Indien dit niet gebeurt, zien wij ons verplicht u de schoonmaakkosten aan te rekenen.

 • Karma yoga: we verwachten dat alle deelnemers aan een cursus een handje toesteken om op die manier de werking van het instituut mee te ondersteunen: hulp in de keuken, onderhoud van de gebouwen en de tuin.

 • Om veiligheidsredenen is het verboden om in de kamers wierook of kaarsen te branden.

 • Op heel het domein geldt een algemeen rookverbod. 

 • Wij verzoeken alle deelnemers om geen huisdieren mee naar het instituut te brengen en thuis een oplossing voor hun dier(en) te zoeken tijdens de retraites of stages waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Deze maatregel dient om de rust en bezinning te kunnen bieden die de beoefenaars in het instituut zoeken.


Wij danken u voor uw medewerking