Nieuwjaarsboodschap van Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima

01/01/2021

Beste vrienden, ,  

Namens Lama Tashi Nyima en mezelf, wens ik u een gelukkig en vooral gezond jaar 2021.  

2020 was een moeilijk moment voor ons allen. We werden met veel moeilijkheden geconfronteerd : het coronavirus, het overlijden van familieleden of vrienden, het feit dat we geliefden niet mochten ontmoeten, het financiële verlies veroorzaakt door het verplichte stopzetten van bepaalde professionele activiteiten, enz.

Voor de jongeren was het ook geen lachertje : ze hebben afstand moeten nemen van hun normale sociaal leven, terwijl ze dit nodig hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Maar deze pandemie heeft ons ook de kans geboden om onszelf beter te leren kennen, alsook onze reacties t.o.v. de werkelijkheid. Er waren ook positieve aspecten aan deze crisis : minder vervuiling door het feit dat velen onder ons thuis moesten blijven; de wilde dieren hebben een deel van hun verloren territorium kunnen heroveren, enz.  

In de toekomst – wanneer de dingen stilaan weer normaal worden – zullen we ervoor moeten zorgen dat we het milieu en onze omgeving niet uit het oog verliezen : het milieu maakt deel van ons uit. We moeten ons daar bewust van zijn, er regelmatig aan denken en er goed voor te zorgen. 

We kunnen ten slotte zeggen dat we moeilijke momenten hebben gekend, maar dit moeten we niet te persoonlijk opnemen : deze crisis is universeel. En we mogen zeker niet wanhopen. We moeten leren om ons niet vast te klampen aan de moeilijkheden, om gewoon los te laten en voort te gaan. We moeten ons best doen. Het is belangrijk dat we eraan denken dat we niet op ons eentje de hele wereld moeten veranderen : we moeten gewoon ons best doen, ons steentje bijdragen. Om dit te bereiken moeten we in harmonie leven met ons lichaam en onze geest, in harmonie met onze geliefden, met de leden van onze familie, onze vrienden en de wereld binnen ons bereik. In harmonie met onze omgeving leven en onze geest open houden om harmonie met de hele mensheid te creëren, dat is de manier waarop we moeten handelen.  

Ik hoop echt dat 2021 het einde van deze sanitaire crisis betekent en dat we binnenkort hier in Yeunten Ling eindelijk weer bij elkaar kunnen komen.

Dat is mijn diepste wens.

Lama Zeupa 

Odoo - Echantillon n°1 pour trois colonnes