Annulatie van alle activiteiten in het Tibetaans Instituut te Schoten

vanaf donderdag 29 oktober tot en met zondag 22 november

 

Beste vrienden en leden van de sangha , 

Gezien de pandemische situatie en de door onze regering aangekondigde maatregelen, melden wij met spijt de annulering van alle activiteiten van donderdag 29 oktober t/m zondag 22 november. Deze annulering geldt ook voor alle wekelijkse activiteiten, zoals avondmeditaties, poudjas en rondleidingen.  

Als u in deze periode een reservering hebt gemaakt voor een activiteit in een van onze centra, ontvangt u binnenkort een persoonlijke e-mail met de terugbetalingsmodaliteiten. 

Wij doen de beste wensen opdat u allen gezond mogen blijven en de kwetsbare mensen die het nodig hebben kunnen helpen.


Online deelnemen aan stille meditatie

 

We streven er naar om op maandag, dinsdag en zaterdag om 20u  online deelname aan de geleide stille meditatie via Zoom te organiseren.

Deze avonden worden op fb aangekondigd.

Iedere deelnemer hoeft gewoon de app ‘Zoom’ te downloaden op zijn smartphone (of computer) en aanmelden via de link  https://zoom.us/j/412179081?pwd=SGszQWRqc2xneHpkYjBkTkRtM25Xdz09    

Om 19u50 gaat de virtuele tempel open.

Om 20u volgt de meditatie tot 21u.

Een vrije bijdrage is welkom!

Via deze link kan je een bedrag naar keuze overmaken : https://useplink.com/payment/aQOA7ocV12gs443rHw7v/

De tekst 'Stille meditatie' vind je hier:


Bezoek ons

 

Met uw groep

Misschien ook een idee voor uw school of vereniging?

Talrijke schoolgroepen en culturele verenigingen brachten ons de voorbije jaren een bezoek. Het instituut beschikt immers over ruime faciliteiten en een deskundige organisatie om groepen te ontvangen. Een jarenlange ervaring op dit gebied heeft aangetoond dat een bezoek aan het Tibetaans Instituut een waardevolle aanvulling kan zijn op de lessen godsdienst, zedenleer en op het programma van de meeste culturele verenigingen. Naargelang uw beschikbare tijd en interesse kunt u kiezen uit twee modules.

Module 1: een rondleiding.

Dit omvat een bezoek aan de tempel en de stoepa. U krijgt ook informatie over het boeddhisme, zijn aanwezigheid in België en Europa en het doel en de activiteiten van het instituut.

Deze module duurt ongeveer 45 minuten. U betaalt een forfaitair bedrag van € 60 tot 20 deelnemers. Indien er meer dan 20 personen deelnemen, is de bijdrage € 3 per persoon.

Module 2: een rondleiding gevolgd door een voordracht ‘inleiding in het boeddhisme’.

Er wordt gesproken over de Boeddha, zijn leven, de grote cycli van zijn onderrichtingen, het boeddhisme vandaag, zijn impact op de maatschappij en het belang van mediteren.

Deze module duurt ongeveer 90 minuten. U betaalt een forfaitair bedrag van € 120 tot 20 deelnemers. Indien er meer dan 20 personen deelnemen, is de bijdrage € 6 per persoon.

Beide modules worden soepel gehanteerd zodat er voldoende ruimte is voor vragen en antwoorden. Iedere module kan, mits reservatie, worden gecombineerd met aansluitend Thee of koffie en koekjes voor € 2,5 per persoon

Na afloop van uw bezoek kunt u ook vrijblijvend terecht in onze shop. Daar vindt u een uitgebreid assortiment aan boeken, kleding, beeldjes en andere souvenirs.

Voor concrete afspraken of bijkomende informatie, gelieve te mailen naar gerda.vanbeeck@tibinst.org

Op zondag

Drie maal per jaar organiseren we op zondagnamiddag een geleid bezoek voor alle belangstellenden.


Tibetaans Instituut - Schoten - Bezoek

Voor vele mensen is deze rondleiding, die een klein uur duurt, een eerste en aangename kennismaking met het instituut en met het boeddhisme. De bezoekers krijgen uitleg over de Boeddha, het boeddhisme, de stoepa en het tempelgebouw. We bezoeken de tempel binnen en vernemen meer over de symboliek van wat we zien. Allerlei vragen kunnen aan bod komen, zoals: hoe kwam het boeddhisme in het Westen terecht, wat is de functie van het Instituut en zo meer.

Iedereen is welkom. Breng gerust familieleden en vrienden mee. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Gelieve een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. Bijdrage: € 4 per persoon, € 2 voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Nadien worden u nog koffie/thee en koekjes aangeboden.

U vindt de datums van de geleide bezoeken terug in onze kalender. U wordt telkens verwacht om 14u45, een kwartiertje voor de aanvang van de rondleiding.


Op elke eerste zaterdag van de maand

Open deur en meditatie gelegenheid

De tempel van het Tibetaans Instituut in Schoten is toegankelijk op elke eerste zaterdagvoormiddag van de maand van 9u tot 12u.

We wensen aan beoefenaars de kans te bieden hun praktijk te doen in een geschikte omgeving, en de gelegenheid te creëren de tempel vrijblijvend te bezichtigen voor geïnteresseerden.

U kunt voor alle praktische vragen over de werking van het instituut terecht bij de gids, Marcus Van Roosbroeck 

Meditatiegelegenheid: vanaf 9u 

De rondleiding begint om 10u  aan het gebruikelijke tarief : € 4 per persoon, € 2 voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar, kinderen gratis.

Iedereen is van harte welkom!

Bibliotheek

Het Tibetaans Instituut van Schoten bezit al jaren een uitgebreid bibliotheek met ruim 1500 boeken over het boeddhisme en over Tibet.


Tibetaans Instituut - Schoten - Bibliotheek

Je vindt er werken in verschillende talen, zoals het Nederlands, Frans, Engels, Duits en zelfs in het Tibetaans.

Leden kunnen tegen een kleine vergoeding boeken of dvd’s voor 4 weken uitlenen: maximaal 3 stuks voor €0,75 per item.

Dharmashop

In het winkeltje kunt u terecht voor boeken over boeddhisme en diverse andere artikelen: wierook, mala’s, boeddhabeeldjes, ...


Tibetaans Instituut - Schoten - Winkel


Onze gegevens

 

Tibetaans Instituut Karma Sonam Gyamtso Ling in Schoten

O.N.: 420.127.685
Kruispadstraat 33
2900 Schoten

TEL: 00 32 (0)3 685 09 19
FAX: 00 32 (0)3 685 09 91

E-mail: tibetaans.instituut@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE63 2200 4930 2308 - BIC: GEBA BE BB
Activiteiten

 

Dharma-onderricht


Dagprogramma's


Het Tibetaans Instituut richt 4 à 5 maal per jaar een dagprogramma in. Meestal wordt het onderricht dan gegeven door één van de Lama’s die aan de instituten verbonden zijn. Soms gebeurt het dat er ook eminente sprekers uit andere tradities meewerken.

Deze voorgestelde dagprogramma’s hebben plaats op zaterdag.

Om deel te nemen dien je jezelf vooraf in te schrijven. Dat gebeurt via het inschrijvingsformulier op onze site. In de bijdrage is een maaltijd met soep, brood en kaas inbegrepen.


Aanvangsuren

De dagprogramma’s voorzien een sessie om 10u30 en om 13u30, met een lunchpauze om 12u.


Bijdrage

In de bijdrage voor een dagprogramma is de deelname aan het programma, een maaltijd met soep, brood en kaas en koffie/thee inbegrepen. 

Bijdrage:

  • € 27,50 (niet-lid en gewoon lid)

  • € 25,50 (actief lid)

  • € 23,50 (lid weldoener)

  • € 21,00 (lid speciaal statuut)


Avondprogramma

Regelmatig geeft een Lama een onderricht over een praktijkgericht onderwerp, de data vind je in onze kalender. Je hoeft niet vooraf in te schrijven. De avondprogramma’s beginnen om 20 uur.

Bijdrage: € 7 (niet leden) - € 5 (leden)


Stilte dag

Bijdrage: € 10 (eigen lunchpakket meebrengen)


Pudja's


Iedere donderdagavond is er een vaste dharma-bijeenkomst, met drie mogelijkheden:

  1. de sadhana van Tchenrezig, gevolgd door een onderricht van een Lama.

  2. de sadhana van Tchenrezig , gecombineerd met stille meditatie.

  3. de sadhana van Mahakala en Tchenrezig.

De teksten die gebruikt worden bij de gezongen gebeden (poedja of sadhana) vindt u achteraan de tempel naast de ingang. Deze tekstboekjes zijn in het Nederlands vertaald en de fonetische uitspraak van de Tibetaanse tekst kunt u er ook in vinden.

U bent vrij om de teksten al dan niet mee te reciteren. Bent u de draad kwijt tijdens het reciteren, vraag dan gerust hulp bij mensen die in uw buurt zitten.

Vergeet niet om ze na afloop achteraan in de tempel terug te leggen.

Indien u graag over een eigen exemplaar beschikt, kunt u deze tekstboekjes ook kopen in het winkeltje.

U heeft de keuze om op een kussentje te gaan zitten of op een stoel plaats te nemen. Er zijn geen vaste plaatsen.


Bijdrage

  • € 2 voor een sadhana of meditatie.

  • Komt een lama onderricht geven (1), dan is de prijs € 5 voor leden en € 7 voor niet-leden.


Welke module het wordt (1,2 of 3) wordt telkens aangekondigd op onze website.

Stille meditatie


Iedere maandagavond organiseren wij een meditatiesessie. Deze stille meditatie wordt telkens begeleid door één van onze lange termijn medewerkers.

Iedereen die graag wil leren mediteren is welkom en kan de groep vervoegen op elk moment in het jaar.

De meditatie die we beoefenen heet Shinee of shamatha, wat betekent ‘verblijven in rust’.

Onze geest is meestal uitermate actief en onvoorspelbaar. Allerlei soorten gedachten doorkruisen hem en zetten ons vaak aan tot handelingen waarvan de gevolgen teleurstellend kunnen zijn en een onbehaaglijk gevoel of zelfs lijden kunnen veroorzaken. In het beste geval kennen we een soort welbehagen, dat echter van tijdelijke en veranderlijke aard is. Pas als we onze geest leren temmen, kunnen we een stabiel geluk ervaren dat niet afhankelijk is van externe factoren.

Meditatie gebeurt in eerste instantie op een formele manier, al zittend op een kussen of op een stoel. Geleidelijk zal deze meditatieve ervaring ook doorstromen in ons dagelijks leven.

De praktijk van de meditatie viseert een fundamentele transformatie van ons hele wezen en niet alleen een verandering van bepaalde aspecten ervan. Deze transformatie zal ons gaandeweg toestaan om op een wijze en betekenisvolle manier te reageren op alles wat zich voordoet.

Stapsgewijs ontstaat de natuurlijke staat van stabiliteit, openheid en helderheid in de geest.

Occasioneel geeft een van onze medewerkers instructies voor beginners en alle beoefenaars.

Iedereen is welkom.

Bijdrage: € 2 

Kom je voor de eerste keer?


Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze activiteiten. Iedereen is welkom: boeddhist of niet-boeddhist, beginneling of gevorderde.

De meditaties, de pudja’s en het onderricht hebben plaats in de tempel op de eerste verdieping van het veelkleurige gebouw. Wij hebben de gewoonte de tempel zonder de schoenen te betreden. Je kunt ze achterlaten in de kast rechts boven aan de trap.

Schakel ook je mobiele telefoon uit.

Gelieve in de tempel een rustige, stille sfeer te behouden.

Het is de gewoonte om geen teksten op de vloer te leggen en de voeten niet uit te strekken naar het altaar.

Na elke activiteit is er in de bibliotheekruimte aan de overkant gelegenheid om na te praten met een kopje thee en een versnapering. 

Het winkeltje bezoeken kan voor of na iedere activiteit zelfs als je enkel maar wat wil rondkijken. Ook bibliotheekboeken kunnen worden teruggebracht en/of uitgeleend.

De toiletten bevinden zich op het einde van het lange lage gebouw.

Roken kan enkel buiten onder het afdak rechts naast het tempelgebouw.