Onze externe dharma leraren

De ononderbroken overdrachtslijn van de Gharwang Tulkus start in de 14de eeuw met siddhi Trung Mase die werd geïdentificeerd als de alwetende emanatie van de Indische mahasiddha Tilopa die de wens had gekoesterd om zijn leringen ononderbroken te kunnen verspreiden. Tilopa ontving zijn onderricht rechtstreeks van Vajrayogini. Deze leringen vormen de kern van de Kagyu Zurmang Linie, die ook gekend staat onder de naam: ‘door de Dakini in het oor gefluisterd’.  
Zurmang Gharwang Rinpoché Rinpochee ontving verschillende initiaties en directe mondelinge transmissies van zijn eigen bron lama, de 16de Gyalwa Karmapa. Hij ontving onderricht van grote leraren zoals Kalu Rinpochee en Jamgon Kongtrul Rinpochee. Na Karmapa’s dood studeerde Gharwang Rinpochee aan de Nalanda Universiteit tussen 1981 en 1991 waar hij in 1991 als beste student afstudeerde. 
Sindsdien geeft Gharwang Rinpochee over heel de wereld onderricht. In Europa, Azië en Amerika. In  Singapore, Hong Kong, Indonesia en Maleisië heeft hij eigen centra opgericht. Hij ondersteunt verschillende liefdadigheidsprojecten zoals het aanleggen van wegen, het bouwen van scholen, weeshuizen en ziekenhuizen en een eigen klooster op de heuvels van Sikkim.

Karma Trinlay Rinpoché is een geleerde en meester van de contemplatieve Karma Kagyu traditie; hij werd op driejarige leeftijd door de 16deKarmapa geïdentificeerd als Tulkou.

Meer dan twintig jaar lang volgde hij de onderrichten van vele belangrijke meesters: hij werd opgevoed als zijn eigen zoon door de zeer eerbiedwaardige Kalu Rinpoche (1904-1989), en ontving van hem, evenals van Zijne Heiligheid de 14de Shamarpa (1954-2014), de instructies en inwijdingen van de Kagyu-, Nyingma-, Shangpa-, Kadam- en Sakya-overdrachtslijnen van het Tibetaans boeddhisme. Hij studeerde ook filosofie en geschiedenis aan een westerse universiteit.

Tulku Trinlay Rinpoché is een van de weinige westerlingen van zijn rang.

Dankzij zijn eruditie en talenkennis brengt Rinpoché zijn onderwijs – dat uiterst nauwkeurig is – binnen ieders bereik en onthult hij ons telkens weer alle subtiliteit en schoonheid van de leer van de Boeddha.

Geshe Jampal werd in 1961 in Tibet geboren. Tot 1982 bleef hij dicht bij zijn familie, ging naar de basisschool en hielp daarna zijn ouders. Het jaar daarop ontving hij zijn novicegeloften van eminent Jampa Rinpoche en werd hij toegelaten tot het Dhakgon-klooster in Tibet. Hij verliet Tibet in 1985 om zijn studie in India voort te zetten en schreef zich in aan de Drepung Loseling Universiteit (Zuid-India). Hij ontving zijn Gelong-geloften van Z.H. de Dalai Lama in 1986 en vervolgde zijn studie gedurende 17 jaar. In 2002 kreeg hij de titel Geshe. In hetzelfde jaar werd hij onder leiding van de Dalai Lama naar het Palden Sed Gyued-klooster in Salugara (West-Bengalen, India) gestuurd om Tibetaans-boeddhistische dialectiek te onderwijzen. Hij is nog steeds verantwoordelijk voor deze leer.

Lama Sochoe (Lama Seunam Chopel), geboren in Oost-Bhutan, trad op achtjarige leeftijd toe tot de Dharma en bestudeerde de Nyingmapa-overdrachtslijn. Op 14-jarige leeftijd trad hij toe tot het Sonada-klooster in Darjeeling, waar hij verder studeerde. Bij deze gelegenheid ontmoette hij Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima; samen wijdden zij hun jeugd aan het leren van de Dharma. Toen hij monnik werd, bestudeerde hij de Shangpa Kagyü-lijn. Na de traditionele 3-jarige retraite, werd hij Lama. In 1988 kwam hij naar Europa om er de overdracht van de boeddhistische leer te bestendigen met respect voor de traditie. Sinds zijn jeugd heeft hij zijn leven gewijd aan het boeddhisme en met dezelfde welwillendheid deelgenomen aan de verspreiding van de leefregels van Boeddha. Vandaag zet Lama Sonam zijn activiteit in de Dharma voort met een ervaring van meer dan 30 jaar in Europa. 

Voor een consultatie: GSM 0470 57 68 60 (dit nr. is enkel actief wanneer Lama aanwezig is in het Tibetaans Instituut te Schoten

Lama Changchub kwam in 1992 naar Noorwegen. Hij deed zijn traditionele driejarige retraite (lama-training) onder leiding van zijn bron-Guru, V.V Kalu Rinpoche, en retraitemeester, Lama Lorang, in het Sonada klooster, in India. Oorspronkelijk werd Lama Changchub naar Noorwegen uitgenodigd om er lama Talo te assisteren. Sinds lama Talo in 1994 overleed, is Lama Changchub de belangrijkste lama van de Karma Tashi Ling boeddhistische gemeenschappen in Oslo. Gedurende al die jaren heeft hij zijn volgelingen onderricht gegeven en met grote toewijding op het boeddhistische pad begeleid. Hij geeft ook les in het Engels.

KTLBS - Med hilsen Lama Changchub