Onze externe dharma leraren

Trinlay Rinpoché Trinlay Rinpoche is een geleerde en meester in de contemplatieve traditie van de Karma Kagyü-orde. Meer dan twintig jaar lang heeft hij de onderrichtingen van vele belangrijke meesters gevolgd: opgevoed als zijn eigen zoon door de zeer eerbiedwaardige Kalu Rinpoche (1904-1989), ontving hij van hem, evenals van Zijne Heiligheid de 14e Shamarpa (1954 - 2014), de instructies en inwijdingen van de Kagyü-, Nyingma-, Shangpa-, Kadam- en Sakya-lijnen van het Tibetaans boeddhisme. Vervolgens volgde Trinlay Tulku Rinpoche een westerse universitaire opleiding in de filosofie en de historische en filologische wetenschappen.

Zijn eruditie en zijn taalbeheersing maken zijn onderwijs altijd nauwkeurig en toegankelijk voor iedereen, waardoor de subtiliteit en de schoonheid van de leer van de Boeddha telkens worden onthuld.

Geshe Jampal was born in 1961 in Tibet. Until 1982 he stayed close to his family, attending elementary school and then helping his parents. The following year he received his novice vows from Eminent Jampa Rinpoche and was admitted to Dhakgon Monastery in Tibet. He left Tibet in 1985 to continue his studies in India and enrolled at Drepung Loseling University (South India). He received his Gelong vows from H.H. the Dalai Lama in 1986 and continued his studies for 17 years.  In 2002 he was awarded the title of Geshe. In the same year, under the guidance of the Dalai Lama, he was sent to Palden Sed Gyued Monastery in Salugara (West Bengal, India) to teach Tibetan Buddhist dialectics.  He is still in charge of this teaching today.

Lama Sonam Chophel, geboren in Oost-Bhutan, trad op achtjarige leeftijd toe tot de Dharma en bestudeerde de Nyingmapa-overdrachtslijn. Op 14-jarige leeftijd trad hij toe tot het Sonada-klooster in Darjeeling, waar hij verder studeerde. Bij deze gelegenheid ontmoette hij Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima; samen wijdden zij hun jeugd aan het leren van de Dharma. Toen hij monnik werd, bestudeerde hij de Shangpa Kagyü-lijn. Na de traditionele 3-jarige retraite, werd hij Lama. In 1988 kwam hij naar Europa om er de overdracht van de boeddhistische leer te bestendigen met respect voor de traditie. Sinds zijn jeugd heeft hij zijn leven gewijd aan het boeddhisme en met dezelfde welwillendheid deelgenomen aan de verspreiding van de leefregels van Boeddha. Vandaag zet Lama Sonam zijn activiteit in de Dharma voort met een ervaring van meer dan 30 jaar in Europa. 

Lama Changchub kwam in 1992 naar Noorwegen. Hij deed zijn traditionele driejarige retraite (lama-training) onder leiding van zijn bron-Guru, V.V Kalu Rinpoche, en retraitemeester, Lama Lorang, in het Sonada klooster, in India. Oorspronkelijk werd Lama Changchub naar Noorwegen uitgenodigd om er lama Talo te assisteren. Sinds lama Talo in 1994 overleed, is Lama Changchub de belangrijkste lama van de Karma Tashi Ling boeddhistische gemeenschappen in Oslo. Gedurende al die jaren heeft hij zijn volgelingen onderricht gegeven en met grote toewijding op het boeddhistische pad begeleid. Hij geeft ook les in het Engels.

KTLBS - Med hilsen Lama Changchub